Lady Bug Note Generators
Rasa Sedap Si Jeruk Kelubi, Makan Sampai Tak henti-Henti, Antara Tapai Pulut Dan Tapai Ubi,Yang Mana Satu Pilihan Hati... Bila Makan Jeruk Kelubi,Memang Payah Nak Berhenti,Antara Tapai Pulut Dan Tapai Ubi,Dua-Dua Idaman Hati ...

Wednesday, 22 May 2013

        CARA-CARA MEMBUAT TAPAI PULUT  
   
 
 
 
 
 
BAHAN-BAHAN
2 cawan beras pulut - basuh bersih
2 cawan air
1/4 biji ragi atau secukupnya - diparut guna tapis teh

cara-cara


1. masukkan beras pulut dan air ke dalam loyang dan dikukus dengan api kuat selama 15 minit.
2. kemudian, kacau2 biar serata
3. kukus balik selama 10 minit sehingga masak

Bila dah masak, keluar kan dari loyang, letak dalam talam ker atau apa2 bekas besar utk sejukkan pulut. Bila dah sejuk, parut ragi & tabur rata2 atas pulut .. gaul2 sikit..

masukkan ke dalam bekas yang akan diperam (i guna tupperware je), dan balut bekas guna kain, masuk lam kabinet dapur..biar 2-3 hari..
selepas 3 hari, siap utk dimakan..jika x mau makan lagi, masukkan terus ke dalam peti ais...








 
 
 

 
 


 

No comments:

Post a Comment